Edoardo Ripani

met: La montagna è finita

Opgelet! Deze voorstelling gaat door in Theater Malpertuis (Tielt).

In La montagna è finita keert de Brusselse/Italiaanse theatermaker Edoardo Ripani terug naar zijn geboortestreek.

Tussen augustus 2016 en januari 2017 veranderden drie sterke aardbevingen langs de Apennijnen het landschap. De aardschok was de laatste en meest dramatische gebeurtenis voor de regio in een hele periode van depressie sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het gebied is verworden tot één van de ‘vergeten plekken’ in Italië en Europa. Het gevoel in de steek gelaten te zijn en woede raakten er vermengd en hebben elkaar gevoed.Maar deze situatie is verre van uniek. De laatste decennia raakten gebieden over heel Europa gemarginaliseerd door natuurrampen en een haperend infrastructureel herstel, ontvolking, economische crisis: de tol van de globalisering.

“Mijn reis begint in 2016: terwijl de aarde beefde in mijn geboorteregio, werd mijn vader getroffen door longkanker. De tumor werd ontdekt op 5 januari 2017; op 1 juni van datzelfde jaar overleed hij. Mijn vader stierf samen met zijn geliefde bergen.La montagna è finita wordt een tocht langs plaatsen die verhalen vertellen over de bewoners. Aan de hand van die persoonlijke en lokale focus richt ik mij tot alle Europeanen, met een universeel verhaal van menselijke en sociale verschraling, tegenover de economische en bureaucratische winning machine.”

‘Ripani en zijn twee kompanen vertellen dit intrieste verhaal met een onnavolgbare mengeling van humor met een vleugje spotzucht, fatalisme vermengd met politieke strijdlustigheid en vertelplezier waar Italianen het patent op hebben.' Pzazz

Taal: Nederlands, Italiaans en Engels – met boventiteling

Performance: Ermelindo Bruni, Monia Fontana, Diego Quattrociocchi en Edoardo Ripani 
Muziek: Ermelindo Bruni en Gianmarco Cellini
Artistieke coaching en scenografie: Michiel Soete 
Dramaturgie: Bart Capelle 
Beeld: Maria Baldovin en Edoardo Ripani 
Advies kostuum: Anne-Catherine Kunz 
Lichtontwerp en techniek: Jonas Lambrigts 
Geluidsontwerp: Niels Vanherpe 
Stage techniek: Pim Mannaerts 
Een voorstelling van Edoardo Ripani, Antigone en theater arsenaal 
Productie: Antigone, C-mine, theater arsenaal, VIERNULVIER en KWP Pianofabriek
Coproductie: Perpodium
Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische federale overheid

 

Tickets

add. € 14
vvk. € 12

Coming soon